Despre noi

muncim împreună!

Pe scurt despre tehnologia laminării manuale

- 01

proiectare

Proiectul primit la comandă este verificată și analizată din punctul de vedere ale execuției. Dacă este necesar, propunem modificări. Deja în faza planificării elaborăm și proiectul pe secțiuni, pentru că produsul final să corespundă cerințelor și criteriilor alese.

- 02

Execuția prototipului

Pe baza modelului primit sau făcut de noi executăm din lemn, lemn artificial, material plastic, manual sau cu mașini, un prototip. În cazul formelor mai complicate este necesară prelucrarea prototipului cu freze CNC.

- 03

Confecționarea matrițelor

Matrițele noastre sunt de proiectare proprie. Materialul lor este un compozit de termofixare, întărit și cu structură sandviș, completat de o structură-suport din oţel. Esenţa procedeul este că pe prototipul acoperit cu un demulator aplicăm manual straturile speciale de rășini sintetice, cu întărituri de fibre și din mai multe compontente, adecvate confecționării uneltelor, care la temperatura camerei se întărește. După solidificare, dar înaintea separării prototipului de unealtă, aceasta este rigidizată cu un schelet metalic corespunzător. Numărul straturilor aplicate, măsura întăririi și rigiditatea scheletului din oţel variază în funcţie de tehnologia fabricării produsului, dar în fiecare caz sunt calculate dinainte. Cu unealta confecționată în acest fel poate fi fabricat un produs care pe una din suprafeţe, în contact cu suprafaţa uneltei, are o structură identică cu cea a suprafeţei de unealtă (suprafaţa exterioară), iar aspectul celeilalte suprafeţe depinde de calitatea materialului întăritor utilizat și de dexteritatea manuală a persoanei care îl prelucrează.

- 04

producția

Se face cu tehnologia „deschisă” tradiţională. Esenţa procedeului este că pe suprafaţa uneltei acoperită cu separatorul de formă, manual, cu pensulă sau cu alt mijloc se aplică în mod uniform rășina lichidă dar mixată cu catalizator, după care se așează în rășină materialul întăritor (de ex. plapumă de sticlă), și aceasta se îmbibă cu pensulă, cu un cilindru sau alt mijloc. Acest procedeu poate fi repetat în mai multe reprize în funcție de grosimea de perete dorită a produsului final. După durificare produsul este îndepărtat din unealtă și tăiată la dimensiune.

Pe bază de model sau desen primim comenzi pentru fabricarea de produse din compozit de rășini sintetice sau modificare unui produs existent conform cerinței clienților noștri. Gama noastră de produse este limitată doar de fantezie și de posibilităţile tehnologice ale materialelor utilizate. Suntem deschiși pentru orice idee originală și interesantă. Ideea vine de la Dvs., iar noi în posesia experienţei noastre profesionale și a condiţiilor de fabricare vă stăm la dispoziţie în realizare.

Fabricăm în primul rând produse executate prin tehnologia laminării manuale și întărite cu fibre de sticlă. Această tehnologie este recomandată în primul rând pentru fabricarea unor produse care nu necesită unealtă de fabricare costisitoare din cauza seriilor mari sau în cazul cărora pe parcursul testării produsului nou probabilitatea modificărilor ulterioare este mai mare. Costurile de modificare a uneltelor de fabricare pentru serii mici sunt mult mai reduse decât în cazul versiunilor finale fabricate în serii mari.

Avem o experiență de decenii în fabricarea compozitului poliester-fibre de sticlă utilizat pentru structuri de înveliș, precum și în confecționarea șabloanelor de laminare a acestor piese. Așa numitele șabloane „negative” sunt convenabile pentru fabricarea structurilor de înveliș de mare precizie, colorate în material propriu și cu calităţi de suprafaţă excelente. Aceste șabloane din două părţi și cu posibilitate de închidere sunt adecvate pentru prelucrarea rășinilor turnabile și solidificabile, precum și pentru fabricarea structurilor de sandviș.

 

Primim comenzi și pentru repararea pieselor din poliester armat cu fibră de sticlă, chiar în cazul unor deteriorări serioase, prin completarea unor mici părți de lipsuri. Rezistenţa piesei reparate este egală sau chiar poate depășii cea a piesei originale, în funcție de cantitate de fibre întăritoare utilizate. În general costurile de reparație a produselor din materiale plastice este mai redus decât cel al înlocuirii întregii piese. Repararea este rapidă, cere 1-2 zile de lucru. După reparare urmele deteriorării sunt șterse prin vopsire.

În caz de necesitate efectuăm reparațiile și la punctul de lucru sau sediul beneficiarului. Pentru întocmirea unei oferte de preț anticipate este de ajuns trimiterea unor fotografii de bună calitate despre piesa deteriorată și transmiterea dimensiunilor porţiunii lezate la adresa noastră de e-mail.

cropped-site-icon.png